Durant l’any 2013 es va desenvolupar el programa SOMPirineu (Suport a l’Ocupació a Muntanya) a sis comarques l’Alt Pirineu i Aran: Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell i Cerdanya. Es tracta d’un projecte subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Fons Social Europeu (FSE) amb l’objectiu de donar suport a iniciatives i empreses de la zona de sector com el turisme rural, l’ecoturisme, el senderisme, els productes locals agroalimentaris i els productes artesans.

Dins aquest complert programa formatiu, vaig participar conjuntament amb d’altres professionals en el Bloc C, anomenat “Made in Pirineus: com crear productes i serveis arrelats al territori” on es va intentar aportar als participants metodologies de treball i coneixement al voltant de la creació de productes turístics amb l’objectiu de facilitar que ells mateixos generin producte amb els recursos del territori.

A més, i a diferència d’altres programes formatius, aquest posava a disposició dels participants un conjunt d’hores d’assessorament personalitzat amb els professionals del curs amb l’objectiu de que cadascú pogués avançar de manera individual en els diferents estadis d’evolució dels seus projectes.

El primer any d’aquest programa ha estat un èxit tant a nivell de participació com dels resultats obtinguts, els quals es poden veure amb més detall en el següent enllaç on es fa una crònica amb el testimoni d’alguns dels participants.

A nivell personal, haig de dir que estic especialment satisfet de veure com alguns dels productes que es varen treballar en les sessions formatives i posteriorment en els assessoraments personalitzats s’han anat fent realitat. És el cas del “Sabors de Muntanya”, producte creat per la gent de Casa Massa (Estac) en col·laboració amb diverses empreses de la zona; la gent de BalmesBlancs, que van configurar nous productes més segmentats, o d’en Pepo de la Rafting Company, que avança en la creació de noves propostes de negoci…