Avui, de la mà de la gent de l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell (IPEP) he tingut la oportunitat de participar en la meva primera taula rodona parlant d’emprenedoria i xarxes socials. La Jornada Emprendre a Internet és ja la cinquena edició i es consolida dins l’ampli ventall de formacions que s’organitzen des d’aquesta entitat, aglutinant any rere any un bon nombre de petits empresaris, autònoms i potencials emprenedors.

Aquesta vegada la jornada ha girat al voltant de les eines existents per a impulsar el negoci a internet, sobretot parlant de dos àmbits principals: les Xarxes Socials i el Posicionament Online. Per trencar el gel ha iniciat la jornada la Txell Costa, que a més d’explicar alguns conceptes tècnics sobre l’ús de Facebooks, Twitters, i demés xarxes socials, ha desmitificat força l’aureola que envolta aquesta part del màrqueting adaptant el seu discurs a la realitat de la petita i micro empresa.

Seguidament, la Mariona Sbert de l’empresa 6tems, ha centrat la seva intervenció en exposar de manera força detallada tot el que envolta el posicionament online, centrant-se en el SEO (Search Engine Optimization) que de ben segur més d’un s’ha anotat per a tenir-ho de guia a l’hora de plantejar-se la seva web.

Finalment, després de la necessària pausa-cafè ha arribat el torn de la taula rodona on he pogut acompanyar a professionals amb gran experiència en la gestió de projectes a internet com en Sergi Grau de Vins i Licors Grau que ha explicat el procés de creació de Grau Online, divisió que ja representa el 6% de la facturació total del grup. Interessant el que ha apuntat sobre el procés de conceptualització de la web de venda: varen estar dos anys per a definir la web abans no la varen posar en marxa!

Al costat d’en Sergi, l’Oriol Marimón-Clos, de Mobiesfera però que participava com a representant de la iniciativa Seguiment FCB, un moviment generat a les xarxes socials que va estar a punt d’entrar en la cursa electoral a les darreres eleccions del FC Barcelona. Curiós conèixer el procés que ha seguit aquest col·lectiu, que ha passat d’un entorn online 100%, amb membres que només es coneixien via Facebook, a un entorn més offline fins al punt de constituir-se fa poc en associació.

En resum, una jornada amena on he pogut veure com segueix la dinàmica de posar una mica els peus a terra i donar a les xarxes socials la importància que tenen. Ni més ni menys. I on cada vegada pren més importància el fet de donar voltes a l’estratègia abans de començar amb les accions, fet que no sempre es té en compte…