El passat dimecres 26 de març vaig tenir la oportunitat de participar en la jornada tècnica “Intercanvi d’experiències i coneixements entre dones emprenedores del sector agrari”, organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Rural a Vilajuïga (Alt Empordà) i enfocat a fomentar l’intercanvi de coneixement i experiències entre dones emprenedores de diferents comarques catalanes que participen o estan al capdavant de la gestió d’explotacions agràries, i on moltes d’elles han optat per incorporar negocis vinculats al turisme rural per a complementar o potenciar els seus negocis agraris i ramaders.

En concret, vaig poder parlar de la “comercialització en el turisme rural. Com puc arribar al mercat?” compartint amb una trentena d’elles les seves experiències i inquietuds, mentre en l’altra sessió la Bernadette Farriol parlava de “la comunicació digital per a petits productors”.

Haig de reconèixer que tinc debilitat per a participar en aquest tipus de xerrades, ja que és una manera molt real de palpar l’estat de la qüestió en el territori, veient diferents ritmes d’evolució, inquietuds que tot i les diferències de localització, edat i tipologia de negoci es repeteixen. Al mateix temps, serveix per veure que hi ha ganes d’avançar, de conèixer noves eines i mecanismes que permetin millorar els negocis tot i la complexitat de la situació i el fet que cal conjuntar diferents “vides” en una com bé sap tot aquell que gestiona negocis familiars.